Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Let's talk about business!!!

 Ένας από τους λόγους που μπαίνουν στο blog αυτό, είναι για δουλειά ή στήσιμο καινούργιων μαγαζιών. Το βλέπω στα στατιστικά που μου παρέχει η google. Αυτοί που θέλουν να κάνουν μαγαζιά μάλιστα, μου στέλνουν και μηνύματα τι να αγοράσουν, πώς να στήσουν κλπ.
 Στο "χωριό" μου αυτό λέγεται consulting και είναι παρεχόμενη υπηρεσία από επαγγελματία που επένδυσε χρόνο και χρήμα ώστε να φτάσει στο σημείο να είναι ικανός να στήσει μαγαζιά. Βέβαια υπάρχει και η "τσάμπα" λύση της εταιρίας καφέ που θα προμηθευτεί καφέ και το μαγαζί του θα καταλήξει να είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα... Τι θέλω να πω; Ο τσάμπας πέθανε. Ακόμα και από την εταιρία καφέ να πάρετε αυτή την υπηρεσία, δεν είναι και τόσο τσάμπα όσο νομίζετε. Απλά κοιτάξτε το τιμολόγιο του καφέ. Γνωρίζετε πόσο κάνει ο καφές πριν καβουρδιστεί; Δε θέλετε να μάθετε.
 Γι'αυτό σε ένα προηγούμενο άρθρο ανέφερα τον speciality καφέ, τίμιο προϊόν. Βέβαια μιλάω για πραγματικό speciality και όχι τη καινούργια μόδα που πολλές εταιρίες καφέ κοτσάρουν και ένα specialty κάτω από το logo τους. Δε θέλουν να κάνω αυτοψία σε δείγματά τους και να τα δείξω με φωτογραφίες. Μάλιστα ξέρω από προσέγγιση (!) που μου έγινε ότι και άλλες γνωστές εταιρίες εμπορικού καφέ, θα μπουν στο "specialty". Ευχαριστώ, δε θα πάρω. Αυτά για τους επιχειρηματίες. Αν όντως παρ'όλα αυτά, υπάρχουν επιχειρηματίες να ασχοληθούν με συνέπεια με αυτό το κομμάτι του καφέ, καλό είναι να το ψάξουν λίγο παραπάνω. Και από πλευράς εκπαίδευσης (δε φτάνει η ΑΒ των σεμιναρίων barista) και από πλευράς τι απαιτείται μετά από δική τους μεριά για να διατηρηθεί αυτή η συνέπεια. Γιατί το σημαντικότερο είναι η συνέπεια. Να είσαι πάντα specialty.
 Τώρα για τους φερέλπιδες baristi. Πολλοί μπαίνουν για να μάθουν και άλλοι απλά από αναζήτηση δουλειάς. Ποστ που να είναι του στυλ εκπαίδευσης, δε θα κάνω τελικά. Γιατί μερικοί ζούνε από αυτό το πράγμα και αποφάσισα να το σεβαστώ. Άρα ούτε ποστ για πάτημα θα γράψω, ούτε για ο,τιδήποτε διδάσκεται σε σεμινάρια. Βέβαια θα μου πείτε όλα τα σεμινάρια εδώ στην Ελλάδα είναι ΑΒ, basic. Αυτοί που θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω; Και φτάνω στο πραγματικό λόγο αυτής της ανάρτησης. Όχι, δε θα πουλήσω σεμινάρια advanced. Ψάχνω συνεργάτη/ες, έμπειρους "μπουφετζήδες", να είναι δηλαδή σκληραγωγημένοι στη πολύ δουλειά, να έχουν τις βάσεις των βασικών ενός barista (ρουτίνες καθαριοτήτων, σωστό πάτημα, latte art κλπ.) και πάνω απ΄όλα να έχουν τη διάθεση να αδειάσουν το μυαλό τους απ'ότι ξέρουν μέχρι σήμερα και να μάθουν καινούργια πράγματα. Πρόκειται για δουλειά βεβαίως. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν και αγαπάνε αυτή τη δουλειά, στείλτε μου ένα βιογραφικό στο mail μου, με μία φωτογραφία. Παρακαλώ μόνο σοβαρές προτάσεις.

kostas.barista.sideris@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου