Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Για να αρχίζουν οι προετοιμασίες...


Εν αναμονή των νέων κανονισμών των διαγωνισμών, οι baristi αρχίζουν τις πρώτες τους σκέψεις για προπονήσεις, προγράμματα, καφέδες, παρουσιάσεις, ίσως κάποια πρωτοτυπία... Σε αυτό το άρθρο, θα ακουμπήσω για πρώτη φορά το θέμα των επόμενων διαγωνισμών.
 Οι αναμνήσεις των προηγούμενων διαγωνισμών για μένα δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Εκτός του τέταρτου που ήμουν πάνω στις σκηνή και τις δύο φορές, όλο το υπόλοιπο τριήμερο θέλω να το ξεχάσω. Και δε μιλάω μόνο για προσωπικούς λόγους που έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο. Γενικώς η όλη κατάσταση, προσωπικά δε μου άρεσε καθόλου. Έτσι πήρα την απόφαση να μη συμμετέχω στο Πρωτάθλημα Μπαρίστα φέτος, φοβούμενος τα χειρότερα και να γλιτώσω τον εαυτό μου από τη περσινή, χωρίς νόημα μάλλον, ταλαιπωρία. Αν και το είχα ανακοινώσει και πέρυσι τη μέρα του τελικού, το ανακοινώνω και τώρα για να δείξω ότι η απόφασή μου δεν άλλαξε με τη πάροδο του χρόνου. Να σημειώσω εδώ ότι φέτος θα είχα πρόσβαση σε φοβερούς καφέδες απ'ότι ξέρω και σε χώρο προπόνησης, αντιθέτως με πέρυσι. Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι το πρόβλημά μου, το απέδειξα πέρυσι.
 Σε αυτό το άρθρο θα επισημάνω μερικά σημεία για το πώς θα ήταν για μένα καλύτερος ο διαγωνισμός.

-Κριτές. Να είναι έμπειροι. Όταν λέω έμπειροι, δεν εννοώ να έχουν κρίνει άλλες 2-3-10 φορές. Να είναι έμπειροι στον καφέ specialty. Η δουλειά τους να είναι πάνω σε αυτό και να ζυμώνονται καθημερινά με αυτό. Ή τουλάχιστον να έχουν δουλέψει κάποια χρόνια στο παρελθόν. Να μην είναι κριτές δηλαδή με κάποια πιστοποίηση τάδε (κάτι μου λέει ότι φέτος θα πέσει χρήμα για πιστοποιήσεις), αλλά η μόνη τους επαφή με το specialty καφέ να είναι μία φορά το χρόνο... Πώς θα κρίνουν αυτό που τους σερβίρεται; Είδαμε ότι το callibration δε κάνει δουλειά. Με παραδοχή ανθρώπου κλειδί, ίσως τον μόνο υπεύθυνο για το συγκεκριμένο θέμα. Κάποιοι θα πουν, μα να βάλουμε αυτόν; Θα χαντακώσει αυτούς....κοκ. Εγώ θα ήθελα να μπουν κριτές από όλα τα "κόμματα" γιατί είμαι σίγουρος ότι αν κρίνουν μαζί, θα είναι απόλυτα αντικειμενικοί! Αλλά από τους καλούς, όχι να βάλουμε κάποιον να κάνει τη δουλειά μας και να πληρώσει αυτός τα σπασμένα. Ούτε μόνο(!) από το ένα "κόμμα" χρησιμοποιώντας φτηνές δικαιολογίες... Και φυσικά, σοβαρότητα από μεριά τους.

-Οργάνωση. Απαράδεκτη η περσινή αλλαγή ώρας του τελικού. Θα παίζαμε απόγευμα και ενημερωθήκαμε το βράδυ της προηγούμενης, ότι παίζουμε πρωί γιατί τα εισιτήρια των κριτών για επιστροφή ήταν τελικά για το απόγευμα... Είχα να φτιάξω και τη κρύα απόσταξη που χρειάζεται 6-8 ώρες για να ολοκληρωθεί! Εννοείται δεν έγινε σωστά. Απαράδεκτη επίσης η συμπεροφορά ανθρώπου-κλειδί (πάλι!) του περσινού διαγωνισμού να απειλεί διαγωνιζόμενο ότι θα τον "περιμένει στη γωνία" για τυχόν λάθος του, επειδή ζήτησε αυτά που ορίζουν οι κανονισμοί. Το συγκεκριμένο περιστατικό μάλιστα έγινε μπροστά και στους υπόλοιπους ανθρώπους-κλειδιά(!) των περσινών διαγωνισμών. Δε θέλω να αναφερθώ σε ονόματα για τα παραπάνω και ούτε θα συζητήσω τα συγκεκριμένα θέματα με κανέναν, πέρασαν. Τα επισημαίνω για φέτος. Ελπίζω να μην γίνουν τέτοιας κλίμακας φάουλ.

-Διαγωνιζόμενοι. Τι έγινε λάθος πέρυσι και από τους 20 διαγωνιζόμενους πρόπερσι, πέσαμε στους 5; Εκτός του ελάχιστου promotion που έγινε φυσικά. Κάποιοι θα πουν ότι το επίπεδο το προπέρσινο ήταν χαμηλό και το περσινό με τους 5, ίσως ήταν το υψηλότερο που έχει ο διαγωνισμός να επιδείξει μέχρι στιγμής. Δεν έχει μέλλον όμως αυτό. Όλο και θα ανοίγει η ψαλίδα και όλο και λιγότεροι θα διαγωνίζονται. Πρόπερσι έπρεπε όλα αυτά τα παιδιά που αποκλείστηκαν, να μιλήσουν με τους κριτές και να τους πουν τι λάθη κάνανε, τι ζητάνε από αυτούς ώστε να τους δώσουν ένα κίνητρο για την επόμενη χρονιά και να κατέβουν καλύτεροι. Και ας μη το προβλέπουν οι κανονισμοί, ήταν ευκαιρία! Μην ακούσω τη δικαιολογία πού θα βρουν καφέ ή πού θα προπονηθούν. Πέρυσι ένα παιδί για παράδειγμα, έπαιξε σε ένα διαγωνισμό με φοβερό καφέ που παρήγγειλε από πολύ γνωστό specialty coffee site. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή των τουλάχιστων 3 specialty εταιριών ή roaster στην Αθήνα και μαθαίνω και για την επαρχία σιγά σιγά. Μπορεί να γίνει προσέγγιση τους και χωρίς να υπάρχει επαγγελματική σχέση από πριν. Δε λέω ότι χαρίζουν καφέ βέβαια. Θέληση να υπάρχει και να μην την αφαιρούμε εμείς. Και πιστέψτε με, θέληση υπάρχει. Πιο πολλοί μου στέλνουν μηνύματα στο facebook με ερωτήσεις σχετικά με το καφέ άγνωστοι, παρά φίλοι μου για το αν είμαι καλά για παράδειγμα.... :-)

-Υποκρισία. Φτάνει πια το παραμύθι "ό,τι κάνω, το κάνω για το καλό του barista". Ό,τι κάνει ο καθένας, το κάνει για τη πάρτυ του. Η διαφορά μερικών είναι ότι έχουν δει ότι το δικό τους συμφέρον συμβαδίζει με το καλό άλλων και βοηθάνε. Τώρα αν αυτό που έχεις να επιδείξεις ή θέλεις να πουλήσεις, υπολείπεται του "ανταγωνισμού" σου (όπως θεωρείς), μη προσπαθείς να τον μειώσεις, Κοίτα εσύ να βελτιωθείς γιατί στο τέλος θα πατώσεις. Στην ουσία δε θέλω να θίξω την υποκρισία κάποιων, δικό τους θέμα. Ούτε το προϊόν τους, πάλι δικό τους θέμα. Οι διαγωνισμοί όμως έχουν να κάνουν με την ανάδειξη ανθρώπων που ψάχνουν το θέμα και έχουν να πούνε καινούργια πράγματα πάνω στο καφέ. Πόσοι πραγματικά όμως, υποστηρίζουν αυτό το πνεύμα των διαγωνισμών; Η ιστορία μιλάει από μόνη της.

Να ευχηθώ στα παιδιά που θα διαγωνιστούν, να το χαρούν αλλιώς θα το μετανιώσουν. Μην ανέβουν στη σκηνή με το άγχος να κερδίσουν ή ακόμα χειρότερο μη γίνουν ρεζίλι. Να το δουν ως ευκαιρία να κάνουν το ψώνιο τους, να αισθανθούν λίγο πρωταγωνιστές εκείνη τη στιγμή και να το απολαύσουν. Όσο για τα προγράμματα, ελπίζω να δω τρελά πράγματα φέτος! Και ας μη τα καταλάβουν οι κριτές. Θα έχουμε εμείς οι baristi να συζητάμε γι'αυτά μετά! ;-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου