Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Ώρα σποράς αποριών...


 Είχα μία ιδέα για ένα διαφορετικό άρθρο. Δε θα είναι άρθρο παροχής γνώσεων, ούτε άρθρο γκρίνιας (ξεμπέρδεψα με αυτά, στο προηγούμενο). Θα είναι άρθρο ερωτηματολόγιο. Κάποιες ερωτήσεις θα είναι εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα και κάποιες "παιδαγωγικού". Αφορά τους πάντες (επιχειρηματίες, υπάλληλους, χαρακτήρες) σε μερικά σημεία και σε ποιό εξειδικευμένους (baristi), σε άλλα. Τις απαντήσεις θα τις βρίσκει ο καθένας για τον εαυτό του. Στην ουσία, το γράφω αυτό το άρθρο, απλά για να καταλάβει ο καθένας τα κενά του, για να ψάξει ή να διορθωθεί. Αν θέλει βέβαια, γιατί κάποιοι, ήδη θεωρούν ότι ξέρουν αρκετά και κάποιοι ότι τα ξέρουν όλα. Βέβαια, υπάρχει και η κατηγορία του ""βαριέμαι" ή του δε διορθώνομαι. Ελπίζω να ξαναδιαβάσουν το άρθρο, όταν δε θα βαριούνται. Κάποιες ερωτήσεις είναι entry-level, άλλες hard-core και άλλες παγίδες (πιο πολύ για εσωτερική αναζήτηση του καθενός).
 - Ποιές είναι οι διαφορές arabica-robusta στο φλυτζάνι;
 - Γιατί εμπορικοί καφέδες χρησιμοποιούν robusta στο χαρμάνι τους;
 - Όλοι οι arabica είναι καλοί καφέδες;
 - Γνωρίζω τι είναι specialty-premium και commercial-grade;
 - Γνωρίζω τη καταγωγή του καφέ που σερβίρω; Αν όχι, πώς διασταυρώνω την premium ταμπέλα που μου πουλήσανε;
 - Μπορώ να καταλάβω αν ο καφές που πουλάω είναι πραγματικά καλός, ή δοκιμάζω τους καφέδες με ζάχαρη και γάλα;
 - Ποιά είναι τα δεδομένα του "βιογραφικού" ενός καφέ που πρέπει να δίνω σημασία για να ξέρω τι να περιμένω; Τι παίζει ρόλο στη ποιότητά του;
 - Υπάρχει robusta specialty-grade;
 - Πώς μπορώ να καταλάβω, κοιτάζοντας το σπυρί, αν είναι καλής ποιότητας καφές;
 - Μπορώ να καταλάβω από τον βαθμό καβουρδίσματος, τι καφέ να περιμένω;
 - Τι είναι roast-profile; Ξέρω σε κάθε σημείο του, τι γίνεται και πώς να κουμαντάρω το αποτέλεσμά του;
 - Τι είναι το grind-on-demand;
 - Πώς γίνεται το σωστό tamping και ποιές μικροκινήσεις μπορούν να μου το καταστρέψουν;
 - Τι είναι distribution, πότε και γιατί χρειάζεται;
 - Τι καταφέρνω πραγματικά με το flashing;
 - Υπάρχει ιδανική ροή; Αν ναι ποιά είναι αυτή; Αν όχι, ποιά θα πρέπει τότε να είναι τα κριτήριά μου, για καλό αποτέλεσμα;
 - Γνωρίζω για τις επεξεργασίες; Όχι μόνο εγκυκλοπαιδικά, αλλά και όταν κοιτάω το σπυρί, καταλαβαίνω τι κοιτάω, ή όταν δοκιμάζω διακρίνω τις διαφορές τους; Ποιές οι διαφορετικές ιδιότητες του σπυριού σε κάθε επεξεργασία; Σε καβούρδισμα και παρασκευή.
 - Μπορώ να καταλάβω από τα δεδομένα του καφέ μου, ποιό περίπου προφίλ καβουρδίσματος χρειάζεται; Γνωρίζω πρώτα απ'όλα, ποιά είναι αυτά τα δεδομένα;
 - Ξέρω να κάνω αυτοψία πράσινου σπυρού;
 - Γνωρίζω τη διαδικασία του cupping;
 - Ποιά τα κριτήριά μου, για να καταλάβω αν βρήκα το κατάλληλο roast-profile;
 - Γνωρίζω τεχνικές για να αυξήσω το σώμα του καφέ μου; Το ίδιο και για τα αρώματα.
 - Μπορώ να διαβάσω τον καφέ μου από τη κρέμα;
 - Μπορώ να διαχωρίσω στο μυαλό μου, τον όξινο καφέ από τον πικρό;
 - Τι είναι light-roast; Γιατί δε το κάνουν όλοι; Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα; Εύκολο, δύσκολο;
 - Τι είναι το fair-trade και το direct-trade;
 - Ποιές πιστοποιήσεις έχουν πραγματικά σημασία και πώς εγκρίνονται; Είναι όλες οι πιστοποιήσεις φερέγγυες;
 - Γιατί ο 100% arabica εμπορικός καφές που αγοράζω, είναι τόσο σκούρα καβουρδισμένος;
 - Γιατί το σπυρί, αν και φρέσκο, βγάζει λάδι;
 - Υπάρχει τεχνική συσκευασίας, που σταματά όλες τις χημικές διεργασίες του σπυριού προς την οξείδωση;
 - Γιατί, ενώ έχω δοκιμάσει όλες τις παραμέτρους στη παρασκευή, δε καταφέρνω να γλυκάνω το καφέ μου;
 - Πότε ένα σπυρί, θεωρείται φρέσκο; Ως πράσινο και ως καβουρδισμένο.
 - Τι είναι επίπεδα και τι κωνικά μαχαίρια. Υπάρχει διαφορά γευστική ανάμεσα τους; Τι είναι καλύτερο; Αρνητικά και θετικά της κάθε κατηγορίας;
 - Γνωρίζω περί στοιχειωδών κριτηρίων εξοπλισμού;
 - Όταν αγοράζω εξοπλισμό, ξέρω τι τεχνικά χαρακτηριστικά έχουν πραγματικά σημασία για να προσέξω;
 - Όταν χρησιμοποιώ τη τιμή για αγορά ενός προϊόντος ως κριτήριο, βάζω μέσα και τα μετέπειτα έξοδα (βλάβες πχ); Κάνω πλάνο κοστολογίου ή απλά κοιτάω τη τιμή;
 - Ξέρω από συντήρηση, καθαριότητες και ρυθμίσεις του εξοπλισμού μου;
 - Εκπαιδεύω το προσωπικό μου ή έτσι νομίζω;
 - Τους δίνω κίνητρα;
 - Τους δίνω το καλό παράδειγμα;
 - Νιώθω πραγματικά περήφανος για το προϊόν μου ή απλά το υποστηρίζω για να μη πέσει το σπίτι και με πλακώσει;
 - Το πράσινο σπυρί specialty-grade, εξακολουθεί να θεωρείται specialty και όταν σε κάποιο σημείο του "ταξιδιού" του προς τη κούπα, έγινε ή γίνεται συνεχώς κάποιο λάθος; Ακόμα και στα δικά μας τελευταία βήματα.
 - Αυτό που δείχνω σε όσους εκπαιδεύω, πόσο καλά το γνωρίζω; Το έχω ψάξει από μόνος μου να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα ή απλά λέω ό,τι μου είπανε ή κάπου διάβασα χωρίς δικιά μου έρευνα;
 - Όταν απαντάω απορίες, γνωρίζω τις απαντήσεις που δίνω; Πόσο σίγουρος είμαι;
 - Είναι αυτή η δουλειά για μένα; Μήπως τη κάνω για τους λάθος λόγους;
 - Είμαι όντως τίμιος ή απλά έτσι λέω για να με πείσω; Οι προθέσεις μου; Κοροϊδεύω; Κοιμάμαι ήσυχος; Μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου ειλικρινή;
 - Έχω εκμεταλευτεί εμπιστοσύνες; Το έχω παίξει φιλαράκι σε κάποιον που ήθελα την εύνοιά του;
 - Όταν μου λέει κάποιος κάτι, τον πιστεύω ή έχω στο νου μου ότι λέει, ό,τι αυτός ήθελε να μάθω;
 - Πώς μπορώ να καταλάβω ότι αυτός που έχω απέναντί μου, μου λέει φούμαρα;
 - Ποιός είναι καλός μπαρίστα; Πώς θα τον καταλάβω;
 - Ο καλός μπαρίστα μπορεί να ανταπεξέλθει σε μεγάλη παραγωγή;
 - Είμαι καλός μπαρίστα;
 - Οι διαγωνισμοί τι θέλουν να δείξουν; Οι κανονισμοί αναδεικνύουν τον καλύτερο; Ποιά είναι τα κριτήρια για τον καλύτερο μπαρίστα;
 - Μήπως είναι άλλο ο καλός μπαρίστα και άλλο ο καλός θεωρητικός; Συνδιάζονται;
 - Είμαι ψώνιο; Αν ναι, έχω λόγο για να είμαι;
 - Αξίζει το κόπο να γίνω εγώ ή να κάνω το προσωπικό μου, εκπαιδευμένους μπαρίστι;
 - Αξίζει το κόπο η αναβάθμιση του καφέ μου, από εμπορικό σε specialty; Τι θυσίες πρέπει να κάνω και ποιά τα ωφέλη;
 - Έβγαλες κανά συμπέρασμα για τον εαυτό σου, μέσα από αυτό το ερωτηματολόγιο;
 - Με μισείς τώρα;
 - Αν με μισούσες ήδη, τώρα με μισείς πιό πολύ;

 Κάνω πλάκα βέβαια. Προς αποφυγή των πάντα αιωρούμενων παρεξηγήσεων, δεν υποστηρίζω ότι κατέχω τις απαντήσεις, σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Ίσως και το δικό μου επίπεδο, να είναι κάπου εκεί ανάμεσα, αλλά το ψάχνω. Εσύ; Ελπίζω, του χρόνου τέτοια μέρα, αυτή η σπορά να επιφέρει σοδειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου