Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Γιατί να επιλέγω specialty καφέ ως καταναλωτής...

Καφές. Τόσο διαδεδομένος μα και τόσο άγνωστος στο καταναλωτικό κοινό. Άγνωστος γιατί; Για παράδειγμα ακόμα και την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, μία καινούργια έρευνα θα πρέπει να βγαίνει στη δημοσιότητα για τις ευεργετικές, προληπτικές, ακόμα και θεραπευτικές ιδιότητες του καφέ. Η μία πτυχή είναι αυτή, ότι ο καφές σαν φυτό και οι επιδράσεις που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ακόμα, λίγο ανεξερεύνητο έδαφος. Να κάνω μία παρένθεση εδώ και να πω ότι κακώς οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να πίνουν ελληνικό (καφέ στο μπρίκι), γιατί έχει τη λιγότερη καφεϊνη. Βεβαίως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πολύ ωραία άρθρα συναδέλφων που αναλύουν αυτό το θέμα. Η άλλη πτυχή είναι ότι δε γνωρίζει το καταναλωτικό κοινό (ΚK) πώς μεγαλώνει, πώς πρέπει να μεγαλώνει, πώς συλλέγεται, πώς πρέπει να συλλέγεται, ακόμα χειρότερα δε γνωρίζει καν τι είναι επεξεργασία και σε τι κατηγορίες χωρίζεται. Στοιχεία πολύ σημαντικά για το τελικό αποτέλεσμα στο γευστικό προφίλ του ροφήματος. Όχι ότι η παραγωγική αλυσίδα του καφέ τελειώνει εκεί. Περιληπτικά γι'αυτό το άρθρο να τα αναφέρω : Καλλιέργεια, συγκομιδή, επεξεργασία, συσκευασία πράσινου σπυριού, αποθήκευση-ανάπαυση (μέχρι εδώ τα στάδια αυτά, είναι ευθύνη του αγρότη), μεταφορά (σημείο κλειδί για τη διατήρηση της ποιότητας, ο υπεύθυνος αυτής της διαδικασίας ποικίλει), αποθήκευση ξανά, καβούρδισμα, συσκευασία (ευθύνες του roaster), παρασκευή (barista), κατανάλωση (consumer-KK).Ο κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας, μπορεί από μόνος του να κάνει τον καλύτερο καφέ, σαν τον χειρότερο. Πρέπει να καταννοήσουμε πρώτα απ'όλα ότι ο καφές σαν προϊόν είναι ευαίσθητος και ευάλωτος. Ό,τι γίνει πάνω και γύρω από αυτόν, το πιθανότερο είναι να βγει στο γευστικό αποτέλεσμα.
Όλα αυτά όμως αφορούν τον καταναλωτή; Εμμέσως ναι αλλά δεν είναι υποχρεωμένος και να τα γνωρίζει (εκτός αν είναι μεγάλος λάτρης του καφέ και θέλει να τα μάθει). Εκεί μπαίνει ο επαγγελματίας (αυτόν αφορά άμεσα). Ο επαγγελματίας είναι υποχρεωμένος να τα γνωρίζει όλα αυτά. Traceability! Ο επαγγελματίας δηλαδή γνωρίζει το υπόβαθρο του καφέ του, το γευστικό του προφίλ και πώς όλα αυτά συνδέονται. Αν δεν έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία είναι απλά ερασιτέχνης και απλά κάνει μία βάρδεια ("μπουφετζής") ή ακόμα χειρότερα είναι επαγγελματίας ανίδεος (επιχειρηματίας, καβουρδιστής, εταιρία καφέ(!)κλπ.). Ξέρω ότι κατηγορώ μία ολόκληρη βιομηχανία σχεδόν στημένη πάνω στον καφέ, αλλά ο εχθρός του καλού (μάλλον μέτριου προς κακού θα έλεγα), είναι το καλύτερο.
Πού θα βρει ο καταναλωτής όλο αυτόν τον μηχανισμό; Θα μπορούσα να πω 2-3 εταιρίες καφέ και 5 τουλάχιστον μαγαζιά που ασχολούνται, αλλά ίσως ξεχάσω κάποιον ή ακόμα και να μη γνωρίζω. Καφέ Τρίτου Κύματος είναι η απάντησή μου. Μέσα από πρωτόκολλα συγκεκριμένα (cupping), καφέδες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καβουρδίζονται και τέλος παρασκευάζονται από άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες (roaster & baristi), ώστε μέσα από όλη αυτή την διαδικασία, ο καταναλωτής να βιώσει μία γευστική εμπειρία καφέ που όμοια, ούτε κατά λάθος δε γίνεται να βιώσει αλλού.
Τα 3rd Wave coffee-shops έχουν κατακλύσει Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σιάτλ, Πόρτλαντ, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Μελβούρνη, Σίδνευ και σιγά σιγά παίρνουν τα ηνία και σε άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριελαμβανομένης και της Αθήνας. Απίστευτες ουρές έχω δει σε αμέτρητες φωτογραφίες στο διαδίκτυο, απλά για ένα take-away καφέ.
Τι είναι αυτό που κάνει αυτούς τους καφέδες να διαφέρουν γευστικά από τους "συμβατικούς"; Το κυριότερο είναι ότι δεν είναι πικροί ή τουλάχιστον είναι πολύ λιγότερο πικροί. Θα συνιστούσα τη πρώτη φορά που θα δοκιμάσετε, να είναι χωρίς ζάχαρη ή με λιγότερη απ'όση βάζετε συνήθως. Ο κύριος λόγος γι'αυτό, είναι η απουσία της ποικιλίας robusta (λαμβάνοντας παράλληλα μικρότερες ποσότητες καφεϊνης). Το σημείο κλειδί όμως που τους κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι ξεδιπλώνεται όλη η γευστική περιπλοκότητα που μπορεί να δώσει ο καφές σαν έδεσμα, εφόσον πληρεί όλα τα παραπάνω. Ξεχνάμε την απλά, γεύση καφέ που ξέρουμε και ανάλογα τον χαρακτήρα του, αρχίζουμε και ξεχωρίζουμε στοιχεία που παραπέμπουν σε φρούτα, μπαχαρικά, λουλούδια κοκ. Είναι δυνατόν; Ναι, είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου