Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Hellenic Barista Championship 2012 Final Presentation Kostas Sideris (μαζί με λίγο χολή)

Πιστεύω, ήρθε η ώρα να αρχίσω να ποστάρω σιγά σιγά στο προσωπικό μου ηλεκτρονικό ημερολόγιο, τις εντυπώσεις μου, τα συμπεράσματά μου και γενικώς την επίγευση που μου άφησαν οι διαγωνισμοί (χωρίς να ξεχάσω να αναφέρω ορισμένα γεγονότα, όπου αυτούς που τους αφορά δε θα τους αρέσει καθόλου...). Όπως έχω ποστάρει και στο προφίλ μου στο "Φατσοβιβλίο", δε φοβάμαι τίποτα!
Πριν αρχίσω να κατονομάζω γεγονότα και συμπεράσματα, σε αυτή την ανάρτηση θα εξηγήσω απλά τη παρουσίασή μου, βοηθώντας ίσως μελλοντικούς διαγωνιζόμενους.
Καταρχήν ήθελα σαν τρελός να κερδίσω. Έβαλα κάτω τα δεδομένα και σκέφτηκα τί όπλα έχω, τί αδυναμίες και τα αντίστοιχα για τους αντίπαλούς μου. Ήμουν άπειρος, δεν είχα οικονομική υποστήριξη από κανέναν και κυρίως' ήξερα ότι δε θα είχα τη βοήθεια στο training που θα είχαν οι άλλοι.
Τα όπλα μου;
1ον: Ο λόγος μου! Ήμουν σίγουρος ότι μπορούσα πάνω στη σκηνή να μιλήσω για το καφέ μου, όπως κανείς άλλος (ξέρω ότι με κράζεις τώρα...). Άρα προσπάθησα να μιλήσω όσο το δυνατόν περισσότερο για το καφέ μου και να δείξω στους κριτές ότι μόνο τυχαία δεν τον επέλεξα, αλλά τον έψαξα όσο δε πάει άλλο. Το αποτέλεσμα αυτού βέβαια ήταν ένας από τους κριτές να γράψει στη φόρμα του, το προκλητικότατο "Ασχολήσου με τον καφέ σου και όχι με τις πληροφορίες που μας δίνεις"... Αυτός βέβαια ήταν ο λόγος που έγινε και ένας τσακωμός εκ μέρους μου, όπου καθόλου δε μετανιώνω!
2ον: Πρωτοτυπία! Βλέποντας παλιότερους διαγωνισμούς, είδα ένα τεράστιο κενό στις πραγματικά νέες ιδέες. Το σκεπτικό μου ήταν απλό και συνάμα στην απόδοσή του περίπλοκο. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ! Ήθελα το προγραμμά μου να μην μοιάζει με κανένα άλλο παγκοσμίως (πχ ο τρόπος που έβγαλα τα καπουτσίνο), παρουσιάζοντας παράλληλα κάτι εντελώς καινούργιο για το καφέ.
Τι ήταν το καινούργιο που παρουσίασα σχετικά με τον καφέ; Κρύα απόσταξη (εξού και το "copyright" που πόσταρα συχνά στο "τοίχο" μου στο Facebook). Μετά από 2 μήνες αναμονής του συγκεκριμένου gadget (Yama cold drip), άρχισα τα πειράματα στη ρύθμιση άλεσης, στις αναλογίες γραμμαρίων καφέ και ml νερού. Μόλις κατέληξα στο τί περίπου χρειάζεται για να βγει καλό αποτέλεσμα, άρχισα να το κερνάω στο μαγαζί που δούλευα, μόνο στους πελάτες όπου έπιναν freddo espresso σκέτο. Το αποτέλεσμα; Να με παρακαλάνε να τους ετοιμάσω κι΄άλλο! Μερικοί αν δεν είχα να τους δώσω, δεν έπαιρναν τη παλιά τους παραγγελία (freddo espresso)!!! Είχα ήδη βρει το κύριο συστατικό του προσωπικού μου ροφήματος...
Μαζί όμως με αυτό, πήρα και ένα τεράστιο ρίσκο. Ποτέ κρύο ρόφημα δεν έχει κερδίσει. Από μόνο του όμως αυτό με ιντρίγγαρε. Χρησιμοποίησα τη τεχνική της απευθείας εκχύλισης εσπρέσσο πάνω σε πάγο και μάλιστα σε ice balls όχι νερού, αλλά από τη κρύα απόσταξη καφέ για να μη μου αραιώσει καθόλου το τελικό μείγμα (το μειονέκτημα αν πάγωνα τον εσπρέσσο με απλό πάγο). Τα πλεονεκτήματα γενικότερα των ice balls, δε θα τα αναλύσω εδώ, μπορεί να σας τα αναλύσει ο προσωπικός σας mixologist! Το αρνητικό της όλης ιστορίας; Πριν γίνει ο διαγωνισμός, εξηγούσα σε συναδέλφους το ρόφημά μου και μου απαντούσαν να μη περιμένω να το καταλάβουν οι κριτές και ότι ρισκάρω τρελά! Ένας από τους "αντίπαλούς" μου μάλιστα, σε συνάντηση που είχαμε μετά το διαγωνισμό, μου είπε ότι ήταν σίγουρος ότι δε το κατάλαβαν... Εγώ πάντως αν γύρναγα το χρόνο πίσω, δε θα άλλαζα τίποτα!
Τι θα άλλαζα; Το μόνο πράγμα που δεν έλεγχα ο ίδιος! Τον λόγο που ίσως δε τα πήγα καλύτερα (εκτός της ελάχιστης προπόνησης, μόνο τη λάντζα και το στήσιμο του stage για άλλη μία πρόβα, έφτανε τις 2 ώρες! Μην ξεχνάμε, ήμουν μόνος!). Τον καφέ μου! Ή ακόμα καλύτερα για να γίνω συγκεκριμένος, το πώς καβουρδίστηκε ο καφές μου. Απλά θα πω ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερα αυτό το κομμάτι (και το λέω τώρα, καθώς έχω αρχίσει να το ψάχνω με το καβούρδισμα και καταλαβαίνω τώρα, τί στραβά είχε πάει) και δεν έγινε, λόγω ελάχιστης ενασχόλησης του υπεύθυνου (μισή ώρα, 2 καβουρδίσματα, χωρίς καμία γευστική δοκιμή). Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προσωπικό μου "κουβαλητή", εμψυχωτή, δουλευταρά κλπ κλπ όπου ενώ έκανε και κάνει 2 δουλειές (τώρα 3....!), έβρισκε χρόνο να είναι δίπλα μου και να με βοηθάει, χωρίς να έχει κανένα όφελος και καμία υποχρέωση! Σε ευχαριστώ δημόσια Αλέξανδρε Φούκη! Αντιθέτως, δεν το έκαναν πολλοί αυτό, όπου και ηθική και επαγγελματική υποχρέωση για μένα είχαν' και θα κέρδιζαν από αυτό. Βέβαια ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν από αυτό, με τις ελάχιστες "ζημίες" (ζημιά θεωρώ ακόμα και το χρόνο που θα μπορούσαν να μου αφιερώσουν) από τη μεριά τους. Πόσες φορές άραγε με ανέφεραν όταν προσπαθούσαν να πουλήσουν κάτι σε πελάτη λιανικής ή χονδρικής; Και δε σηκώνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης αυτό που καταλογίζω, καθώς εκτός τρίτων μαρτύρων που μου το ανέφεραν, σε τέτοιες περιπτώσεις ήμουν ακόμα και μπροστά! Συγνώμη αν γίνομαι επαγγελματικά ανήθικος αλλά είμαι θύμα εκμετάλλευσης και ας μη μπω σε πιο βαθιές λεπτομέρειες (οι οποίες είναι σκληρές!), γιατί μετά θα λερώσω πολλών τα "καθαρά" ονόματα.
Αυτά αγαπητό μου ηλεκτρονικό ημερολόγιο για σήμερα! Μπορείς να (ξανα)απολαύσεις τη παρουσίασή μου στο τελικό...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου