Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Ποιοτικά εστιατόρια με μέτριο καφέ...(αφορά και coctail-bars!)

Οι επιχειρήσεις εστίασης όπου ωφείλουν την επιτυχία τους στο καλό προϊόν και μόνο (όχι το σημείο, τη διακόσμηση, τις δημόσιες σχέσεις κλπ), είναι τα εστιατόρια. Έχω δει υπόγεια, αποξενωμένα από κατοικήσιμες περιοχές και πάει λέγοντας, με πάντα γεμάτα τα τραπέζια τους. Γιατί; Γιατί το μόνο που μετράει είναι τι υπάρχει στο πιάτο.
Χαίρομαι με αυτό το κύμα των εστιατορίων που εστιάζουν σε φρέσκα προϊόντα, με διαδικασίες παρασκευής που ωφελούν την ανάδειξή τους κλπ. Έχω όμως να καταλογίσω ένα τεράστιο σφάλμα. Τραγικός καφές! Παραδοσιακά στα καλά εστιατόρια σερβίρεται εσπρέσσο μετά το γεύμα. Πώς γίνεται μετά από όλο αυτό το gourmet θίασο που σερβίρεται, να ολοκληρώνεται με έναν μέτριο, ούτε καν της σειράς, αλλά του super-market, espresso; Αρνούμαι να παραδεχτώ ότι δε σέβονται τον εαυτό τους οι εν λόγω επιχειρηματίες και σεφ, και θα ρίξω το φταίξιμο καθαρά στην άγνοιά τους.
Είχα μιλήσει πριν μερικούς μήνες με έναν γνωστό σεφ και συζητούσαμε για καφέ. Όταν τον ρώτησα τι καφέ σερβίρουν, μου απάντησε με περηφάνεια ότι έχουν πάρει μία πανάκριβη μηχανή και όταν μου είπε τη μάρκα, δε τη γνώριζα καν. Τον ρωτάω αν είναι μηχανή που χρησιμοποιεί ταμπλέτα και μου απαντάει καταφατικά(!!!!!)... συνεχίζει λέγοντας μου ότι με ένα κουμπί φτιάχνει μόνη της cappuccino κλπ κλπ...
Άρχισα να του εξηγώ τι εστί ταμπλέτα και ό,τι προσπάθεια κα να κάνει, όσο ακριβή υπεραυτόματη μηχανή και να πάρει, ο καφές που θα δίνει, πάντα θα είναι συνώνυμος με ξαναζεσταμένο και κατεψυγμένο φιλέτο...! Ότι θα μπορούσε με τουλάχιστον τα μισά λεφτά της μηχανής που είχε αγοράσει, να σερβίρει φρέσκο, πλούσιο σε άρωμα και κρέμα καφέ, αγοράζοντας μία αξιοπρεπή μονή οικιακή μηχανή και μύλο. Επενδύοντας φυσικά και σε λίγο χρόνο εκπαίδευσης.
ΥΓ: Τα ίδια ισχύουν φυσικά και για τα coctail-bars... Μην αναφέρω πόσους παραπάνω αρωματικούς παράγοντες έχει από το πιο περίπλοκο ποτό ο καφές' και πόσα διαφορετικά αποτελέσματα βγαίνουν με απλά μία αλλαγή σε μία μεταβλητή (πχ γραμμάρια καφέ). Τα αναφέρω αυτά γιατί γνωρίζω ότι μερικοί επαγγελματίες bartenders σνομπάρουν τον καφέ, χωρίς να γνωρίζουν τη πολυπλοκότητά του. Πολύ καλός και γνωστός mixologist, μου είχε πει το θρυλικό "έλα μωρέ, ένα καφεδάκι είναι...". Βέβαια του απάντησα, για να τον πικάρω, ότι και αυτός απλά ανακατεύει έτοιμα προϊόντα, σε αντίθεση με εμάς (δε το εννοούσα, γνωρίζω σε τι σημείο είναι οι καλοί mixologists). Να αναφέρω όμως, ότι άλλοι 2-3 mixologists, μου παραδέχτηκαν ότι ο δικός μας τομέας είναι πιο δύσκολος και περίπλοκος ώστε να πετύχουμε ποιοτικό αποτέλεσμα.
Θέλω να καταλήξω ότι εφόσον μία επιχείρηση έχει αποφασίσει να εστιάσει στη ποιότητα του προϊόντος που θα σερβίρει, να μην βάζει απλά ΚΑΙ καφέ. Καλύτερα να μη βάλει καθόλου! Αν αποφασίσει να βάλει, για να συνάδει και με το γενικότερο concept του μαγαζιού, να μπει στη διαδικασία να μάθει και να το ψάξει, έτσι ώστε να δίνει έναν αξιοπρεπή και υγιεινό καφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου